Tunnisteet

12 apostolia (1) Aasia (1) Adelaide (1) aerobic (2) Alice Springs (1) arvoitus (1) Australia (13) automatka (1) Ayer's Rock (3) Backpackers Hostel (1) benji-hyppy (1) big brother (1) bloggaus (6) Blue Lagoon (1) body attack (2) body pump (1) Brandon Sanderson (1) Broken Hill (1) buzz (1) Christchurch (1) Cold Rock Ice Creamery (1) Coober Pedy (2) delfiini (1) Deutchland (1) duck face (1) elektroniikka (2) elintaso (1) elokuva (1) ennustaminen (1) eutanasia (1) Fidzi (4) Fiji (1) Flinders Ranges (2) Geelong (1) haiku (1) hintataso (2) hostelli (1) ikoni (1) journalismi (1) kajakki (1) karma (1) Kata Tjuta (1) kenguru (1) Keski-ikäiset naiset (1) KFC (1) kirjoituskilpailu (1) kotiinpaluu (1) Kuinka kuulostaa älykkäältä (2) kulttuurishokki (2) kuu (1) lapsuus (2) Leivänheitto (1) lemmikkieläin (5) logo (1) lucid dreaming (1) Maalarinteippi (1) Mars (1) matkailu (1) matkakertomus (2) matkapuhelin (1) matkatavarat (1) Melbourne (1) Memorial Hall (1) muistelmat (2) muistot (1) naapurikateus (1) Nadi (1) Nevis Arc (1) Nevis Bungy (1) Newcastle (13) Newsweek (1) nisäkkyys (1) oopperatalo (1) opaalit (1) opas (1) Orroroo (1) pikaruoka (1) poliisi (1) Port Macquarie (1) prototyyppi (1) road trip (16) Road Trip Vol. 2 (2) Robert Jordan (1) runous (1) ruoka (4) Saksa (1) saksalaiset (1) selkouni (1) seurapiirit (1) shoppailu (1) sijamuodot (1) sosiaalisen median pelisäännöt (1) Sun Moon lake (1) suomen kieli (6) Suomi (2) Sydney (4) Taipei (11) Taipei 101 (1) Taipei Zoo (1) Taiwan (4) Torquay (2) tuo kaunis kieli (1) Uluru (5) Uusi-Seelanti (8) vaatetus (1) vaihto-opiskelu (3) Vesa Keskinen (1) vihannekseksi muuttuminen (1) vihannes (1) Viisikko (1) Wheel of Time (1) word of mouth (1) yliopisto (1) ystävät (1) yöelämä (4)

tiistai 17. elokuuta 2010

Muu maa mansikka

Korkea elintaso on ominaista Pohjoismaille. Sen tietää myös journalismin opettajani, joka myöntää auliisti, että Pohjoismaista etenkin Tanska ja Hollanti ovat mainioita asuinpaikkoja.

Tänään Newsweek listasi Suomen maailman parhaaksi paikaksi asua. Kriteereinä käytettiin muun muassa koulutusta, taloudellisia näkymiä ja terveyttä. Onneksi arvosteluperusteina ei ollut kansan oma mielipide, sillä suomalainen huonoine omatuntoineen olisi arvottanut kotimaansa jonnekin Pohjois-Korean ja Grönlannin välille.

”He eivät tiedä, millaista täällä oikeasti on”, ajattelevat kansan syvät rivit. Luvut eivät tietenkään paljasta koko totuutta, mutta jotakin niistä voi päätellä. Meillä ei mene hullummin, ne tuntuvat sanovan.

Optimismi on suomalaisen suurin synti. Onneksi olemme niin jumalaapelkäävää kansaa, että olemme kitkeneet sen keskuudestamme. Talouden romahdus on aina nurkan takana, hyvä lukutaito varmistaa, että pystymme lukemaan huonot uutiset sanomalehdestä ja 73 vuoden eliniänodote johtuu vaan siitä, että heikot ovat juoneet itsensä hengiltä jo nuorina.

Ulkomailla kaikki on onneksi paremmin. Kun juna Italiassa on pari tuntia myöhässä, se on vain paikallista kulttuuria. Sitähän sinne mennään katsomaan. Kun VR kärsii routavaurioista, suomalainen käy hyvin lähellä avointa kapinaa: hän valittaa sanomalehtien keskustelupalstoilla.

Suomalainen terveydenhuolto puolestaan on aivan retuperällä. Muutaman kympin maksava terveyskeskuskäynti saattaa venyä monituntiseksi koetukseksi. Ja kun pääsee tiskille asti, pöydän takana istuu monitoriaan tuijottava lääkäri, jolla ei luultavasti ole edes pätevyyttä. Isossa maailmassa sentään saa palvelua, kun on tarpeeksi paksu lompakko.

Viimeinen ja paras argumentti Suomea koskevasta tilastoharhasta on tietenkin se, että riippumatta siitä, millainen tilanne on tänään, huomenna se on huonompi. Nykyajan poliitikotkin tuntuvat hoitavan asioitaan lähinnä tekstiviestitse. Toinen jättää, toinen vokottelee. Ennen sentään sanottiin suoraan.

Pahimpana piruna on luonnollisesti itse toveri Alkoholi: suomalainen tarvitsee vähintään mäyräkoiran, että voi myöntää itselleen ja muille, että Suomi on ihan hyvä paikka elää. Nostetaan siis malja tälle ihan hyvälle paikalle ja nautitaan tästä päivästä ennen kuin huomenna kaikki menee pilalle.

2 kommenttia:

  1. HS:n kommenttipalsta tuon jutun alla oli taas herkullista luettavaa! T: mie

    VastaaPoista
  2. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2238520 Nyyyyyyh! :D

    VastaaPoista